torsdag 26. februar 2015

Alt er nær meg


ALT ER NÆR MEG

Monica Vikstrøm-Jokela & Ero Jokela


Min bokanmeldelse av en vakker bok for foredre!
Med personlige tanker og meddelelser.

Etter å ha jobbet med pensumstoff rundt barn og spiritualitet til min mappeeksamen i Menighetspedagogikk, var det ett hull jeg ikke klarte helt å fylle: Hva med barnas åndelige liv før de lærer å prate og å forstå med ord? Hvordan formidle til barn i brytningsalderen før ordene får stor betydning i livet?
Jeg vill jo gjerne ta Jesu ord på alvor : "Guds rike hører småbarna til"

Så deilig å lese om "den mektigste prekestolen" -stolen ved barnets seng. Bare ved å sitte ved min datters sengekant om kvelden og gi henne trygghet gir jeg henne noe viktig. helt uten ord. Tenk at musikk kalles for englenes språk? Musikk kan snakke til barna. Og selv for barn som har vanskelig for å snakke, så kan sanger plutselig hjelpe dem å si lange setninger. Jenta vår strever litt med språket, men hun synger jeg folder mine hender små uten problemer og gjør også som i sangen, hun folder hendene. Dette med å folde hender eller på annen synelig måte utrykke at vi ber tror jeg gjør inntrykk på smårollingene våre.Viktig å la dem få erfare gudstjenestens dramaforløp som peker mot en usynelig dimensjon også. Boken til Jokela er delt opp i tre deler, der den ene  delen netopp tar opp kirken og det hellige. Det hellige går igjenn i alle tre kapitlene. Hva er hellig for oss? Hvordan viser vi dette i praksis? At det er noe som er ukrenkelig, noe vi har respekt for, tilitt til utenfor oss selv i det usynelige? Boken er ett nydelig refleksjons redskap i forhold til disse tingene. 

Barnet og det hellige.
Leken har jeg fått stor respekt for gjennom førskolelærerstudiet mitt. I Menighetspedagogikk studiet fikk jeg lest en nydelig bok som het "Gudstjeneste leken" av Ingun Hagen og deltok i ett søndagskolekurs som het "Gudsrikeleken".Der det var fokus på linken mellom gudstjeneste og lek.Også i "Alt er nær meg" er leken en av mange røde tråder. "Lek og relgion har mye til felles. Jeg bruker begge deler til å forstå min egen værden, og begge ruster meg for livet" (Jokela 2013; 13)
Lek er tusen ting, en av de fine tingene med lek er at det er felleskap, det er en måte å være sammen på. Kanskje også en måte å være sammen med Gud på?

Jeg og det hellige.
Barnets verden som fremdeles er en del av mitt indre, er en plass jeg finner tilbake til møter med det hellige. Ja....... jeg har væt veldig fasinert av Mindfullness, og virkelig prøvd å finne en vei vekk fra mitt eget stress og mas, mitt voksenlivs kaos.... tilbake til en tilstand av å bare kunne få være. Men tenker etter å ha lest denne lille boken at det vel er barndommen min jeg vil tilbake til. Ettersom jeg har vært så heldig å få oppleve en trygg barndom med mange god være opplevelser, er har disse minnene nok ropt på meg igjennom mine studier. Når en studerer barndom g barn blir det lett for at en får fokuset tilbake på egen barndom eller egene barn (om mang får barn iløpet av studietiden slik som jeg).Den gode nyheten er at vi har lov til å dra tilbake til denne barndommens tilstand. Vi har ikke bare lov Jesus sier vi må "Bli som barn igjenn for å komme inn i guds rike. teologen og terapauten Tommy Hellsten mener at det finnes ett sett av egenskaper vi kan kalle "barneegenskaper", disse har mange likhetstrekk med åndens frukter som Paulus ramser opp i Galaterene 5,22. 

"Bli i meg, så vil jeg bli i dere"
Jeg har etterhvert motatt endel tips fraa kristene venner om at jeg i stede for å fokusere på "Mindfullness" så mye så kunne jeg heller lese litt om "Christfulness" (Jeg skrev min master med utgangspunt i min interesse for en barnehage som brukte mindfullness bakt inn i sitt pedagogiske opplegg) 
Men jeg føler at akkurat nå har jeg funnet ett redskap som hjelper meg i min hverdag som mor og trosopplærer i den norske kirke. Denne lille boken binder åndeligheten sommen med min praktiske værden ettersom så mye av meg nå er å være mor. 

Trosopplæringen innenfor kirken tenker jeg bør fokusere mest på foreldreveiledning i forhold til medlemsgruppen mellom 1-3år. Ikke behov for å gjøre så mye komplisert, men skap trygghet og tilhørighet gjennom lekende samlinger for todlerene (1-3åringene).i kirken. Gjør Gudstjenestene mer aktive, lekende og praktiske. Ordet ble kropp ; dramatiser! Lev livet tydelig med Gud, så også de ordfattige kan få erfare det åndelige.

S