onsdag 8. april 2015

Fargeglede, konsentrasjon, ro og undring

Jeg fikk så lyst til å dele min lille samling med kors som er fine å printe ut å bruke til å fargelegge sammen med barn.

Mange barn blir enda mer konsentrerte om de får ha noe å pusle med. Jeg har erfart at roen senker seg i barnekorgruppen på en nesten magisk måte når de får sitte å fylle ut tegninger med farver mens de synger og lytter til ny musikk som skal øves inn.


Seiers korset : Jesus vant over døden! Nytt liv spirer frem fra det som var tungt og vondt. Håpet lever!


Kjærlighetskorset : Dette gjore Gud utav sin store kjærlighet for at vi alle skulle få se hvor høyt han elsker oss alle..... EN GANG FOR ALLE.



Fred og frihetskorset: Min fred etterlater jeg dere. Til frihet har jeg frigjort dere! Guds ånd er oss gitt, Jeus ånd kan nå være nær overalt, tilgjengelig i alle land i verden samtidig. Nå er det fullbragt, forhenget inn i tempelet revnet da Jesus seiret på korset.


Soloppgangens kors: Oppstått er Jesus Kristus! Tidlig om morgenen da noen kvinnelige etterfølgere av Jesus kom til graven fant de ut at Jesus var stått opp. Jesus hadde beseiret døden! Han turte gå inn i døden og Gud reiste han opp fra døden.


Verdens lys : Det folk som sitter i mørket, de skal se ett stort lys gå opp for dem.


De fire evangelisters kors, misjonskorset; Gå ut å gjør alle folkeslag til mine disipler!


Labyrintkorset : Troens mysterium. Let og du skal finne......... Skatter skjult i mørket.....


Solkors med litt mer komplisert struktur for enda mer finmotoriske barn. Men ikke bare for barn selvfølgelig; jeg har det kjempegøy med å fargelegge disse selv jeg! En kan også bruke disse til å skjere i, for så å legge på farvet plast bak eller tynt farvet papir. Mer avansert, men kan bli veldig pent med noen av disse.

Åndelige opplevelser -noe for barn?

I en nylig avlagt eksamen i menighetspedagogikk, reflekterte jeg over følgende spørsmål:

Hva kan vi som kirke gjøre for medlems gruppen vår mellom 1-3 år? Gruppen som omtales som todlere i pedagogikken. Hvordan kan vi legge tilrette for at todlere kan få erfare og tolke det åndelige? 

Hvilken rolle spiller foreldre, faddere og kirkelige annsatte i denne sammenheng? Hva slags trosopplæringstiltak kan vi legge til rette for i møte med todlerfamilien? Hvordan gi trygghet og tilhørighet til felleskapet i kirken og til kirken som bygning og netopp utgangspungt for mye av felleskapsbyggingen? 

Dette ett viktig fokusområde fordi: Spirituelle opplevelser i tidlig barndom er blandt de mest kraftfulle minner for senere i livet. (Edward Robbinson ”The Original Vision –a study of the religious eksperiance of childhood”) Barns spiritualitet har vist seg å være en kraft til å mestre livet. Kristen trosopplæring kan være med å styrke barns moralske intuisjon, barns moraldannelse, livsmestring og livstolkning.. 

Spiritualitet og åndelighet (på tvers av livssyn) ett godt begrep på hva det er å være menneske dypest sett.


Vil du lese resten av min eksamensbesvarelse så les bare videre:

Begrepsavklaring. Først vil jeg se på begrepet åndelig erfaring. Det finnes over 100 definisjoner på spiritualitet og åndelighet. Men vi kan dele disse i to hovedretninger :
  1. Åndelig våkenhet (det er noe mer der ute)
  2. Det moralske imperrativ ( tro og handling kan ikke skilles)

Åndelig våkenhet. ”Spiritulitet handler om å helliggjøre den materielle verden” (Sagberget s 224). Elis Potter : Det åndelige livet er det samme som livet, ikke et eget liv, livet er ett åndelig liv.  I vår kultur bruker vi begrepet ”ånsverk” i vår dagligtale når vi omtaler kunst og litteratur som mennesker har laget for å skape mening. Menneskers søken etter en mening viser oss at det finnes en åndelig våkenhet, at folk tenker at det er noe mer der ute. Vi kan bemerke hvordan vi oppfatter virkligheten vår via ”The point mode”, da sier vi f.eks ”Se så vakker snø. Men iblandt hører vi mennesker beskrive hvorfor, ofte er dette barns måte å beskrive værden på, dette kaller vi ”The line mode”, da er meningen til hva vi opplever også tatt med ”Gud har pyntet til Jesu bursdag!” kan være en tolkning. Her beregner en altså at det er en mening, noe mer. Slike utsagn viser en åndelig våkenhet som vi bør ha respekt for. ”I en svære mellom illusjon og virkelighet finner relgiøse og kreative opplevelser sted” (Rizutto) Gi slipp på denne verdens grenser. Trosopplevelser, opplevelser vi tilegner mening er slik sett åndelige opplevelser som allerede er tilgitt en tolkning. Etter hvert vil barnet lære om værdens grenser og de naturfaglige grunnene for at det snør, men de trenger ikke miste denne evnen til å gi slipp på denne verdens grenser av den grunn. Såkalte kriser kan oppstå, men de kan føre til ett nytt trosnivå (Fowler) En ny livstolkning trenger ikke å utslette den eksisterende troen. I barnedåpen pleier vi i lutherske kirken å si med ett filsofiske og teologiske utgangspunget si at barna får en åndelig erfaring av stor betydning. I pinsekirker vil en kanskje heller omtale barns åndelige erfaring utifra om barnet har blitt såkalt åndsdøpt; begynt å forvalte de åndelige gaver som viser seg i en iver etter å be og studere Guds ord. Men hva med barna før de når en slik kognetiv bevisthet?  

Det moralske imperrativ. Åndens frukt beskrevet av Paulus er moralske dyder.( _ ) Det åndelige begrepet brukes her i en etisk forstand. ”En grunn til at barns spiritualitet er viktig er at den er kilde til en oppfatning av hva det er å handle rett”. (Nicolas Tate)
Praktisk åndelighet inneholder moral og etikk. En ser på spiritualitet som det som gjennomtrenger måten å leve på : moral. Moral og spiritualiter går hånd i hånd. Etikken forandres utifra ett konsept om sannhet og tro. Hva tror man er rett og galt? Hvem er autoriteten? Avgjøres rett og galt på grunnlag av situasjon og utifra enkeltpersoners meninger? Denne moderne relativismen mener Nicolas Tate er en årsak til manglende moralsk fundament i dagens samfunn. Han mener vi trenger mer plikt og dydsetikk i dag. I England og Wales vill man sikre nationens helse ved å fremme kristen spiritualitet. Hvordan kan vi sikre at barn vokser opp til å være moralsk ansvarlige samfunnsborgere? Spør man seg i disse landene. David Hay mener ikke å se noe annet alternativ til  relgion som et effektivt og kraftfullt redskap i næringen av moralsk oppmerksomhet. Hvordan skal det moderne mennesket forholde seg til naturen, andre og segselv om en ikke skal forholde seg til en åndelig virkelighet? Kulturen vår er en åndelig kultur, tross en stadig økende ___, med verdier og normer som baserer seg på hva vi tror er moralsk utifra en samenatt oppfatning av verden.

Åndelighet som relasjon.

Å ha en relasjon til Bibelens Gud innebærer både en åndelig bevisthet og en moralsk utvikling. Gudsrelasjonen er en fullverdig relasjon uavhengig barnets evner.
I Bibelen står det at Jesus sa at himmelriket tilhørte de små barna. ( _ ) Himmelriket er en åndelig virkelighet midt ibalndt oss. Barnets relasjon til sine foreldre/nærmeste tilknyttningspersoner er en hverdagslig erfaring som legger grunnlaget for barns erfaring av etikk og bevisthet om at det finnes noe mer. Tommy Hellsten. Finsk prest og terapaut, forstår det å vaære barn som å eie visse  barneegenskapene. Egenskaper som avhengighet, tillit, sannferdighet, en grunnleggende tilfredshet med det livet byr av goder, er sentrale relasjonelle egenskaper som barn virker å eie i utgangspunktet. I Bibelen står det at Jesus sa at vi måtte bli som små barn for å komme inn i himmelriket ( _ ). Foreldre trenger å speile disse egenskapene for å vise aksept for de til barna sine. Slik kan foreldre hjelpe barna til å bli hele mennesker som eier en  Gudsrelasjon gjennom livet. I denne omsorgen vinner begge en åndelig erfaring og blir større i sitt indre menneske. ”Ett lite barn skal lede dem”  ( _ ).  Forskning på barns spiritualitet fokuserer ofte på barns kognetive forsåelse.

Fagpersoner om åndeligutvikling.


James Fowler mener at vår tro utvikles i stadier der ett stadie ikke er underleget det forje, menn mer tilpasset ny livssituasjon og behov. Når indre utvikling og ytre omstendigheter kommer i ubalanse, kommer vi i en krise som gjør at vi søker en ny balanse. Fowler mener det finnes 7 slike stadier, hvor de to første er Udiferensiert tro og Intuitiv prosjektiv tro. Å oppleve tro er slik en åndelig erfaring og en bevisthet som bygger på tidligere erfaringer. Her tenker Fowler at foreldrenes relasjon til barnet legger grunnlaget for om barnas oppfattning av livet er trygg eller utrygg.

I Løgstrup og Levinas nærhetsetikk ligger en relgiøs undertone. En tenker at barre vi er nær hverandre og møter den andres ansikt vil ”livsstyringene” gjøre det slik at Gud kan virke gjennom oss til å være det gode han har skapt oss til å være. En tenker at det dypest mennesklige er ett godt utgangspungt som Gud har lagt ned der og som vil blomstre i felleskapet. Relasjon som åndelig erfaring –Guds utstrakte hånd gjennom andre mennesker. Små barn har ennå ikke fått en distansert og abstrakt etikk som oftere leder til dårlige handlinger.
Calvetti mener opplevelsen av å være ubetinget elsket av Gud, ”forelsket” i Gud, skaper de bete forutsetningene for et moralsk godt liv. Og støtter med dette sinnelags etikken. I sin ”Gode hyrde katekese” legger hun vekt på den gode hyrde som den som kjenner sine sauer ved navn når barne er i denne tidlige barndommen. Hyrden som gir sitt liv for sauene ser hun ikke på som normalt viktig før i 6 års alderen, og hyrden som et ideal til etterfølgelse ikke før i 10års alderen. Men med det nye barnesynet i dag, hvor vi tenker på barnet som ett sosialt og autonome individ, kan vi se på tilgivelse som anerkjennelse av barna som selvstendige subjekt mener Sissel Mørreaunet ( _ ). Også en todler kan kjenne på dårlig samvittighet og ett behov for å lette på denne sinnstilstanden og reparere det relasjonelle ødelagte. Igjennom å praktisere tilgivelse som voksene og ikke straffe ved å holde tilbake kjærlighet, kan vi lære barna selv å praktisere tilgivelse. ”Slik jeg har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre” sier Jesus. Dette idealet kan vi se at barn i todleralder også kopierer. Barnets tolkning av sine åndelige opplevelse i forhold til moral blir til dette barnets etikk og former dette barnets etiske valg for fremtiden.
 Rannveig Aas Olsbu som har skrevet en bok om barns moraldannelse gjennom lek og ser også på disse tingene gjennom et mer moderne barnesyn. Barn har i hennes mening ett tidligere begrep om moral og etikk som de også praktiserer
Når tenker barn på Gud?  Forskere har kommet frem til (Klingberg; Elkinds m fl) at barn tenker på Gud når de er
a)      bekymret for noe (konflikt)(Fowler)(Mørreaunet)
b)      i naturen eller alene (stillhet)(Calvetti?)
c)      situasjoner med moralske valg (etikk)(Mørreaunet, Aas Olsbu)
d)      i gudstjenestehandlinger.(praktiserende)(Ninian Smart)

Hvordan finne sin hermenautiske horisont som barn?

Hvordan blir ett barn så forelsket i Gud? Hvordan i det hele tatt få barn interisert i Gud?

”Spirituality can not be nurtured where education in purveyed just as another commodity distrupted at arms lenght so that the teacher is safely concealed from the children”

Vær en medvandrer.

Gudmund Hernes beskriver en skole som ikke bare driver med klassisk undervisning, men som foster barna, en skole med ett danningsperspektiv, som også tar hensyn til barnets åndelige utvikling. Tro er ikke ett fag, men det er deriomot relgion og livssyn. Vi kan ikke lære bort tro, troen må fostres igjennom muligheten til å selv gjøre seg åndelige erfaringer.  Å trykke kunnskaper på folk kan være direkte ødeleggende når det brukes i forhold barns spiritualitet. Ett barns livstolkning kan være en viktig men skjør konstruksjon. Her trenger vi å være åndelig sensitive i vårt møte med barna. Forskere og fagfolk kan hjelpe oss å få en bedre forståelse for det åndelige barnet.

  1. Være oppmerksom på her og nå erfaringen til barnet. Er barnet i Flyt? Hvordan er fokuset til barnet? Er barnet høystemthet eller apatisk og fjern?
  2. Følsomhet for barets mysterier. Dele disse i undring og med ærefrykt  Være i filosofiske samtaler med barnet.
  3. Følsomhet for verdier. Awereness –oppmerksomhet, selv om en har forkjellige verdier, bør man vite om at de er der og møte disse med respekt.
  4. Følsomhet for å betrakte egene følelser og meningsdanning.

Språk og åndelighet. Flowel og Oser : fokuserer på barns evne til å utrykke tanker om relgion. Hvordan hjelpe barn å sortere opplevelser, sette ord på dem, sortere dem og lagre dem i riktig fil? Gi rom til refleksjon og stillhet. Finn et språk for den åndelige virkelighet sammen med barna. Slik at de kan forstå segselv og gjøre seg forstått. 1-3 år er kjærnealderen for barns språkutvikling. Språke utvikler seg hos barnet i ett samspill mellom biologiske, sosiale og miljømessige faktorer. Vi trenger å tilby todleren et rikt språkmiljø og ta oss tid til å snakke om nye spennende ord, her kan vi godt snakke med barnet om åndelige ord ; hellig, nåde, tilgivelse osv. Selv om de ikke vil fatte alt innholdet i ordene med en gang er det viktig å omgi barnet med disse ordene i ett rikt språkmiljø. For 1åringen vil mange ord forståes, men de utrykke seg gjerne med enkeltord (unsjyld) og etter hvert krumtoppord (f.eks. ;bebi Jesus) Som 2åring skal språkforståelsen omhandle omkring 1500 ord og barnet kan lage setninger med to ord og uttale mellom 20 og 50 enkeltord. Treåringen lager minst treords setninger, kan utrykke følelser og meninger men mange viktige ord innen etikken og filosofien. Stiller mange spørsmål og erobrer den åndelige verden ved hjelp av språket sitt. Selv om variasjonene i språkelig utviklig varierer mye blandt disse minste barna, vil en ofte se at det språket barn trenger til å utrykke og repparere hvordan de oppfatter ulike relasjoner, føeleser og undringer blir prioritert, slik at en kan ha en god felles base i disse ord og begrep.

”Kirken og fortellingen”  er fanen for trosopplæringen. Dette viser oss hvor viktig fortellingen er i trosopplærings opplegget i den Norske Kirke. Hvor finnes så fortellingene?  I ritualer, i musikke, i dans, i rom, i bilder og i stillhet? Bibelfortellingene finner i bibelbøker, billedbøker, legender, myter, sagn, eventyr og fortellinger om levd liv. Salmer og sanger. Formilde fortellinger. Med rekvisitter, bord teater, fortelleteppe, dukker, segselv i roller, impro, lek og indre bilder laget ved hjelp av fantasien og en kinosjef/forteller kan vi formilde fortellingene. Hvordan kan disse historiene bidra til livsmestring og livstolkning?

Historiens betydning for etisk utvikling. Fortellingen kan skape gjennkjennelse, bevege, åpne øynene og hjertene våre, bekrefte og forandre. Profeten Natan går til kong David og forteller en historie. Her ser vi hvordan fortellingen har makt til å hjelpe mennesker i etiske overveielser. Vekking av empati med den som er forulempet. Bibelens historier er velprøvd matriale som har hjulpet mennesker i 2000 år. Historiene fra bøkenes bok er preget av eksistensielle spørsmål.
Bibeladaptasjon -Å arbeide i ett spenningsfelt mellom respekt og kunstnerisk frihet.
-Fri gjenfortelling med eller uten fiktiv hovedperson. Fortelling med bibelsk innhold. Nyfortelling av bibetekst i annen kontekst. Ikke narrativ matriale omskrevet til fortelling. Fortellinger med Jesusfortellingen som tekstmønster.

Sang verksted. Still spørsmål, feks: ”hva sier sangen her om Gud?” Påskesanger kan gi innsikt om døden som beseiret; derrav trygghet. ”Påskemorgen slukker sorgen. Nå ligger graven midt i gudshagen. Død er døden” osv. Det sies at skal barn lære noe om det kristne liv, må de lære historier fra hele den kristne tradisjon. Den kristne sang skatten har her mange fortellinger med mange ulike teologiske undertoner å tilby.

Bevegelsessanger og Liturgisk dans. Hvordan kan bevegelse til musikk gi barn åndelig erfaring? Hva utrykker vi med dansen? Bevegelsesglede.
Takknemlighet, glede, felleskap? Litt som drama –leker vi engler? Kanskje kle seg ut og tenke på englene på betlehemsmarken? Gi hverandre englenavn? Synge ; ”Gloria inleshelsis deo”. Danse i ring. Emma Elze Bongers har blandt annet utviklet en enkel ringdans til denne sangen. Slik ringdans blir også kalt hellig dans eller sakral dans. Vi har også utrykksdansen, som er på grensen til drama, der en eller to mennesker skal illustrere en bibeltekst. Slike uttrykk kan snakke  til barna, som fremdeles forholder seg mest til kroppspråk og er kroppslige i sin væren. Deltakelse i slik dans kan gi enda en dimensjon til opplevelsen og bevegelsesbehovet hos de små kan bli dekket. Kanskje er det netopp derfor evegelsessanger er en poppuulær sjanger i kristent arbeid med barn.

Å be høy eller for noen som vi kaller vår søster eller bror gjør oss beviste på vår relasjonelle kontekst. Eklinds studier viser at barn under 10-12 år bruker gjerne ferdige bønner, deretter får en mer personlige formuleringer. Om dette skyldes den gamle mer kunnskapsformidlende kulturen omkring trosopplæringen eller om dette er naturlig gjennstår å se. Å gjøre noe fysisk som symboliserer typen bønn, kan hjelpe barn å gjenkjenne situasjonen og fortere forstå og delta i den. Ved f.eks. å holde hverandre i hendene når en ber bordbønn, folde hendene ved kveldsbønn og ved forbønn holde den en ber på på skulder eller hode har i seg et tydelig kroppsspråk. Barn blir ofte i bønnemodus lengere en vi voksne, de trenger å tone ut litt etter bibelfortellingene, bønnestunden eller sangstunden. Hvordan kan stillhet, meditasjon og bønn være veier til å erfare det åndelige?

Ved å bruke stille musikk, noe visuelt som en ikke umiddelbart kan tolke/ gjøre seg ferdig med kan en skape en ro. Ved å være nær segselv kan en komme nær andre. Hvordan finne rom for stillhet og tid til å grunne på ting i trosopplæringen? Også hvordan ett rom er innredet og organisert forteller oss noe om hva vi kan bruke det til og hva det er ment vi skal bruke det til. Vi sier at vi leser rommets tekst og kontekst. Kirkerom er ofte tydelige rom som inviterer til stillhet og ro. Og som kan gi oss en følelse av noe mer, en åndelig våkenhet. I søndagskoleopplegget bygget på Calvettis Gode hyrde katekese, vidreutviklet av Jerome Berryman, har en gjort seg endel tanker rundt bevist bruk av rommet. En ser her på det å ha en sirkelsamling som ideelt for barn og for følelsen av felleskap og utviklingen av gode relasjoner. Her blir alle sett og reglene er tydelige og definerte. Det at barn vet hvor grensene går og hva som forventes av dem, gjør det lettere å finne roen.

Filosofering med barn er tilitt til at barnet også har noe å komme med som kan bygge opp felleskapet, respekt for tankens frihet og ett redskap til å bearbeide sine åndelige opplevelser og erverve seg åndelige opplevelser. Å reflektere sammen setter barnet fri til å selv tenke åndelige tanker. Også barn kan oppleve undring og ”Mysteum trendum et fasinans” (Mysteriumets skrekkblandede fryd) fra 6 års alderen, når de kontemplerer over gitte tema med lukkede øyne mener Thun. Denne tilstanden beskriver Rudolf Otto som ”Det hellige”. Davis Hay ønsker å hjelpe barn å beholde ett åpent sinn, utvide og utforske måter å se på. Jerome Berrymans har også lagt vekt på dette i sitt formidlingsopplegg. Å undre seg sammen med barna blir her viktigere enn å gi de fasiter på hva vi skal lære av de forkjellige historiene fra bibelen. Denne barneteologien ligger også til grunn for søndagskoleopplegget Sprell Levende, hvor undring er en fast post. Det er laget en egen sang som en kan bruke for å komme i det rette undre seg hummøret ”God tid”, dette kan hjelpe barn å identifisere hva det er som skal til å skje og innstille seg på det

Viktige foreldre. Viktig at også foreldre snakker med barna om tro på en åpen og undrende måte.. Michael Buckley ; et vitenskapelig verdensbilde utelukker ikke relgiøse, trancendente opplevelser, undring og undersøkelse som kan føre til relgiøs oppmerksomhet. Foreldre og andre voksne kan altså tross sine kunnskaper klare å undre seg og få disse gode øyeblikkene av felles fokus og spennende oppdagelsesferd i det åndelige sammen med sine barn. Naturvitenskap trenger ikke være et motstykke til skapelsesbetetningen. Pascal gir i sin filosofi eksempler på erfaringsbasert tro, emperi uten forsøk. Vi kan være sammen om å dele åndelige erfaringer, selv om de ikke kjer samtidig eller er helt like i karakter, men å kunne dele dette viktige aspektet av livet knytter oss sammen på tross av alder.

Etisk refleksjon: Hva er god tog rett? Hvorfor? Etiske refleksjoner i samtale med barn. Det gode: som absolutt, relativt eller i forhold til menneskeverd og ideal?
Kroppsskulptur (Er en enkel form for drama): her kan enved å sette seg i en annes sted fysisk, gjøre noe med den åndelige bevistheten. Bruk for eksempel en bildebok om Barilomeus og prøv å kopiere kroppsposituren til den forsmådde tiggeren.. Etikk + Nåde Den som er uten synd kan kaste den første stein. Jesus er nåde mot dem han treffer, følger ikke hirarkiets lover, men understreker menneskets verdi i alle livets faser og omstendigheter.

Gudstjeneste som åndelig erfaring. Poetry in motion.

Den aktive deltagende gudstjenesten som åndelig erfaring gjennom det en få lov til å gjøre noe konkret. Handlingserfaringer som utgangspungt for både åndelig bevisthet og etisk refleksjon. I Gudstjenesten leker/dramatiserer vi det å komme til Guds rike. For å leve oss inn i hvordan det vil bli en dag. Fra vest til øst. Vest skal minne oss om Babylon og Øst skal symoblisere friheten. Omega tegnet er ofte over østdøren som brukes ved begravelser. Alfa og omega. Han som er begynnelsen og slutten, som er den samme i går og i dag og til evig tid, har satt oss stevne her i Gudstjenesten som ett møtested mellom tid og evighet. Jord og himmel møtes. Gudstjenesten –et drama for hele frelseshistorien. I gustjenesten kan vi få hengi oss til troen. Dette er en viktig erfaring. Respekten for forvaltningen av ord og sakrament kan gi oss en erfaring av hva hellig er. ”Å hengi seg til troen for å bli troende”. Den kroppen som har gjort dette husker det, har fått handlingserfaring. Todlergudstjenesten kan en ved å være seg beviss det lille barnets livshorisont og deltakerevne, invitere til enda mere erfaringsbasert åndelighet.
Ordet ble kropp. Så ta vekk tekstlesningsdelen om nødvendig. La oss heller leve oss inn i tekstene, gjennom drama, meditasjon og filosofiske samtaler. Lek og erfar tekstene sammen med barna. Guds Ord ble en bitteliten kropp, en Jesus baby.

Oppsummering:

For at barns skal få med seg åndelig erfaring på ulike måter er det levde ord, våre liv sammen i relasjon med Gud og hverandre det viktigste.

Litteraturliste.


Berrymans, Jerome W (1995) “Godly Play”, Living the Good News

 

Bunge, Maricia (2001) “The Child in Christian Thought and Practice (Religion, Marriage, and Family)” William B Eerdmans Publishing Co


Hay, David & Nye, Rebecca (2006) The Spirit of the Child, Jessica Kingsley Publishers.

Robbinson, Edward (1983) ”The Original Vision –a study of the religious experience of childhood” Seabury Press.

Sagberg, Sturla (2012) “Relgion, verdier og danning –barns møte med store og små spørsmål i livet” Fagbokforlaget.

Syse, Henrik (2006) “Veier til et godt liv”. Aschehoug. .

Aas Olsbu, Rannveig (2009) “Barns moraldannelse gjennom lek” Fagbokforlaget.

Fætten, S. A. (2012). Stillhet, meditasjon og bønn. I Sagberg, S. (red.) Barn trenger håp. Oslo: IKO-forlaget

Cavaletti, Sofia (2005) “Den gode hyrde og barnet, en vandring i glede” Oslo :IKO-forlaget.

Hernes, Gudmund (1993) I generell del av skolens læreplan.


torsdag 26. februar 2015

Alt er nær meg


ALT ER NÆR MEG

Monica Vikstrøm-Jokela & Ero Jokela


Min bokanmeldelse av en vakker bok for foredre!
Med personlige tanker og meddelelser.

Etter å ha jobbet med pensumstoff rundt barn og spiritualitet til min mappeeksamen i Menighetspedagogikk, var det ett hull jeg ikke klarte helt å fylle: Hva med barnas åndelige liv før de lærer å prate og å forstå med ord? Hvordan formidle til barn i brytningsalderen før ordene får stor betydning i livet?
Jeg vill jo gjerne ta Jesu ord på alvor : "Guds rike hører småbarna til"

Så deilig å lese om "den mektigste prekestolen" -stolen ved barnets seng. Bare ved å sitte ved min datters sengekant om kvelden og gi henne trygghet gir jeg henne noe viktig. helt uten ord. Tenk at musikk kalles for englenes språk? Musikk kan snakke til barna. Og selv for barn som har vanskelig for å snakke, så kan sanger plutselig hjelpe dem å si lange setninger. Jenta vår strever litt med språket, men hun synger jeg folder mine hender små uten problemer og gjør også som i sangen, hun folder hendene. Dette med å folde hender eller på annen synelig måte utrykke at vi ber tror jeg gjør inntrykk på smårollingene våre.Viktig å la dem få erfare gudstjenestens dramaforløp som peker mot en usynelig dimensjon også. Boken til Jokela er delt opp i tre deler, der den ene  delen netopp tar opp kirken og det hellige. Det hellige går igjenn i alle tre kapitlene. Hva er hellig for oss? Hvordan viser vi dette i praksis? At det er noe som er ukrenkelig, noe vi har respekt for, tilitt til utenfor oss selv i det usynelige? Boken er ett nydelig refleksjons redskap i forhold til disse tingene. 

Barnet og det hellige.
Leken har jeg fått stor respekt for gjennom førskolelærerstudiet mitt. I Menighetspedagogikk studiet fikk jeg lest en nydelig bok som het "Gudstjeneste leken" av Ingun Hagen og deltok i ett søndagskolekurs som het "Gudsrikeleken".Der det var fokus på linken mellom gudstjeneste og lek.Også i "Alt er nær meg" er leken en av mange røde tråder. "Lek og relgion har mye til felles. Jeg bruker begge deler til å forstå min egen værden, og begge ruster meg for livet" (Jokela 2013; 13)
Lek er tusen ting, en av de fine tingene med lek er at det er felleskap, det er en måte å være sammen på. Kanskje også en måte å være sammen med Gud på?

Jeg og det hellige.
Barnets verden som fremdeles er en del av mitt indre, er en plass jeg finner tilbake til møter med det hellige. Ja....... jeg har væt veldig fasinert av Mindfullness, og virkelig prøvd å finne en vei vekk fra mitt eget stress og mas, mitt voksenlivs kaos.... tilbake til en tilstand av å bare kunne få være. Men tenker etter å ha lest denne lille boken at det vel er barndommen min jeg vil tilbake til. Ettersom jeg har vært så heldig å få oppleve en trygg barndom med mange god være opplevelser, er har disse minnene nok ropt på meg igjennom mine studier. Når en studerer barndom g barn blir det lett for at en får fokuset tilbake på egen barndom eller egene barn (om mang får barn iløpet av studietiden slik som jeg).Den gode nyheten er at vi har lov til å dra tilbake til denne barndommens tilstand. Vi har ikke bare lov Jesus sier vi må "Bli som barn igjenn for å komme inn i guds rike. teologen og terapauten Tommy Hellsten mener at det finnes ett sett av egenskaper vi kan kalle "barneegenskaper", disse har mange likhetstrekk med åndens frukter som Paulus ramser opp i Galaterene 5,22. 

"Bli i meg, så vil jeg bli i dere"
Jeg har etterhvert motatt endel tips fraa kristene venner om at jeg i stede for å fokusere på "Mindfullness" så mye så kunne jeg heller lese litt om "Christfulness" (Jeg skrev min master med utgangspunt i min interesse for en barnehage som brukte mindfullness bakt inn i sitt pedagogiske opplegg) 
Men jeg føler at akkurat nå har jeg funnet ett redskap som hjelper meg i min hverdag som mor og trosopplærer i den norske kirke. Denne lille boken binder åndeligheten sommen med min praktiske værden ettersom så mye av meg nå er å være mor. 

Trosopplæringen innenfor kirken tenker jeg bør fokusere mest på foreldreveiledning i forhold til medlemsgruppen mellom 1-3år. Ikke behov for å gjøre så mye komplisert, men skap trygghet og tilhørighet gjennom lekende samlinger for todlerene (1-3åringene).i kirken. Gjør Gudstjenestene mer aktive, lekende og praktiske. Ordet ble kropp ; dramatiser! Lev livet tydelig med Gud, så også de ordfattige kan få erfare det åndelige.

S